top of page
13466488_590623067772460_129551742556727

About

Ik groeide op in de Alblasserwaard en ben geworteld in de reformatorische grond. Later belandde ik met mijn handen in de evangelische lucht en nu voel ik me thuis in alle filialen van Gods koninkrijk.

 

In 1986 trouwde ik met de leukste man van de wereld. Twee mensen met een reisvirus die met elkaar trouwen, dat wordt natuurlijk chaos. Wij kochten dus geen huis zoals onze vrienden dat deden, maar een ticket. Van Peking naar New Delhi, om precies te zijn. De motivatie weet ik niet precies meer. Het zal wel goedkoop zijn geweest. Het is in elk geval een stok achter de deur om te gaan reizen en niet langer te blijven uitstellen. Om in Peking te komen, volgde er een treinkaartje van de Trans Siberië-Express. Om weer uit Delhi te komen een busticket naar Nepal en zo bleven we bezig tot we heel Azië waren doorgereisd. Na een maand of vijf had ik niet alleen een backpack op m'n rug, maar ook een baby in m'n buik en was ik bovendien kotsmisselijk. We besloten terug te gaan naar Nederland om een keurig, net leventje te gaan leiden, zoals iedereen dat deed. Met een ziektekostenverzekering, een pensioenopbouw en natuurlijk de Hema. Na de geboorte van Myriam volgden Ben en Karin.

Suriname

Na vijftig ambachten en eenenvijftig frustraties, met als grand finale een knijter van een burnout bij echtgenoot, besloten we dat er iets moest veranderen. We waren niet geschikt voor BV Nederland - verzorgd van de wieg tot het graf. We voelden ons een bootje, dat vastgeketend zit aan de kade van een prachtige haven. We wisten dat de wereld groter is dan Nederland, dus emigreerden we in 2005 naar Suriname, met inmiddels drie tieners. We kwamen in een heel nieuwe wereld terecht, zonder elecktriciteit of stromend water, maar wel met heel veel rust. Wat wil je, wanneer je in een dorpje gaat wonen dat Lust&Rust heet?

Over deze periode verscheen een boek bij uitgeverij Gideon - Vogels moeten vliegen.

De reis

Toen de laatste uitvloog, besloten wij hetzelfde te doen. We verhuurden het lege nest en gaven of gooiden al onze bezittingen weg. 

Twee dagen voor vertrek vonden we een Land Cruiser, die onder de schuilnaam Lexus het levenslicht zag in de Verenigde Staten. Zoals wel vaker met afgedankte zooi, kwam hij in Suriname terecht, waar wij hem liefdevol in de armen sloten. Een beetje oud, gebutst en beschadigd, maar daar konden we wel mee leven. En het belangrijkste was: Hij kostte maar 5000 euro en we konden weg. Het vertrouwen was er nog niet, maar dat kwam hopelijk nog.

En zo vertrokken we november 2013. Bestemming: Ushuaia. Route: onbekend. Tijdsduur: onbepaald of tot het geld op zou zijn. Budget: 1500 euro per maand. Inkomen: Vertalen. Voorbereiding: Een Lonely Planet reisgids, een ziektekostenverzekering en de aankoop van een 4x4. We hadden onze zaakjes dus prima op orde. 

Housesitten

Eind 2015 vertrokken we richting Europa om daar te gaan housesitten. Dan zaten we iets dichter bij de kinderen en de ouders. We passen op de mooiste plekjes in de prachtigste huizen in Zuid-Frankrijk, Portugal en de Azoren, en voelen ons bevoorrecht. We leren van alles over paarden, ezels en tuinen. Toch begint het weer te kriebelen en borrelen er weer nieuwe plannen op in ons hoofd. Zullen we een bootje kopen?

Zeilen

Dat bootje zit al een hele poos in ons hoofd. Eind 2018 is het dan zover. We kopen een oude catamaran die in Griekenland ligt. Ze heeft een mooie buitenkant, maar zit van binnen wat rotter in elkaar. 'Dat fiksen we wel,' zeggen we optimistisch tegen elkaar. Een nieuw project is geboren. Oh ja, ze heet 'Éxodos'

Foto's

bottom of page